News

2015

 • Mats Nyberg ny Chief Operating Officer på IP-Only

  8/12

  IP-Only miljardsatsar på utbyggnaden av öppna och neutrala fibernät i Sverige, så att fler kan ta del av digitaliseringens möjligheter. Under det kommande året ökar IP-Only takten i fiberutbyggnaden, som en del av detta utses Mats Nyberg till Chief Operating Officer.

  Mats Nyberg har en lång erfarenhet från telekombranschen och kommer närmast från en roll som nordisk VD för det franska bolaget Arkadin. Mats har tidigare ingått i den svenska ledningsgruppen på TDC och där haft roller både som försäljningschef samt som chef för leveransavdelningen. Kombinationen av stor erfarenhet av både säljfokuserade och operativa roller i snabbväxande telekomföretag passar väldigt bra inför de utmaningar som IP-Only står inför.

  – Jag är glad att ha med Mats Nyberg i teamet. IP-Only satsar stort på att skapa en neutral och öppen fiberinfrastruktur för att landets hushåll och företag ska få tillgång till världens snabbaste och bästa bredband. Nu lägger vi in en högre växel och ökar farten i vår fibersatsning. Mats har med sin erfarenhet och kompetens mycket att bidra med i detta arbete, säger Mikael Philipsson, VD IP-Only.

  Mats Nyberg kommer att ingå i IP-Onlys ledningsgrupp.

 • IP-Only bygger fiber till McDonald’s restauranger i Sverige

  3/12

  Fibernätsoperatören IP-Only installerar fiber till McDonald’s restauranger i Sverige. I den största utbyggnaden av fiber till en enskild aktör fibrerar IP-Only i snabb takt McDonald’s restauranger i landet och Ronald McDonald Hus på fem orter.

  I många år har McDonald’s i Sverige erbjudit gästerna kostnadsfri WiFi på restauranger för att ge en bättre restaurangupplevelse. I takt med att fiber installeras på restaurangerna kommer surfhastigheten och kapaciteten öka märkbart.

  – Snabb uppkoppling är en viktig del av gästernas restaurangupplevelse, där bra WiFi är viktigt både för nytta och nöje. Fiber med backup höjer också prestanda och tillförlitligheten för våra interna system som förlitar sig på snabb och säker datakommunikation, säger Andreas von Pongrácz, Head of IT på McDonald’s Sverige.

  – På IP-Only är vi mycket glada över att ha fått förtroendet av McDonald’s i Sverige att bygga ut den nya digitala fiberinfrastrukturen till både restauranger och Ronald McDonald Hus. Framtiden ligger i fiber och just nu genomför IP-Only en bred satsning på utbyggnaden av en finmaskig fiberinfrastruktur över hela landet, säger Mikael Westerlund, CTO på IP-Only.

  Installationen har pågått under hösten och planeras vara klar innan årsskiftet. När det gäller Ronald McDonald Hus som ligger nära fem av landets stora Universitetssjukhus bekostas Internettjänsten av IP-Only som del av IP-Onlys CSR-arbete.

  Om Ronald McDonald Hus
  På Ronald McDonald Hus får svårt sjuka barn möjlighet att bo tillsammans med sin familj under en svår tid i livet. Då behovet av fler rum på våra Hus är stort kommer Barnfondens fokus de närmsta åren vara att bygga ut befintliga Hus för att kunna hjälpa ännu fler familjer där behovet är som störst. På www.ronaldmcdonaldhus.se kan du läsa mer om Barnfondens arbete samt familjernas vardag på Husen.

 • IP-Only nominerat till Årets bolag

  1/12

  IP-Only har nominerats till prestigepriset Årets Bolag vid Telekomgalan som hålls den 4 februari 2015.

  Motiveringen lyder:
  “IP-Only – De har med sin vision Smart Fiberstad satt press på Telia när det gäller fiberutbyggnaden – en press som gynnar kunderna.”

  – Det känns väldigt kul att vi är nominerade till Årets bolag. IP-Only storsatsar på utbyggnaden av verkligt öppna och neutrala fibernät, målet är att bygga ut en alternativ nationell infrastruktur. I somras lanserade IP-Only helhetskonceptet Smart Fiberstad, som handlar om att integrera hela samhället i utbyggnaden av den nya digitala infrastrukturen. Nomineringen är sporrande då vi under nästa år lägger in en högre växel och ökar farten i fiberutbyggnaden runt om i Sverige, säger Mikael Philipsson, VD på IP-Only.

  Läs mer om evenemanget och studera samtliga nomineringar på www.terminsstart.se

 • Bredbandsforum intervjuar Mikael Philipsson

  5/11

  Under Almedalsveckan 2014 passade bredbandsforum på att diskutera bredbandsinfrastruktur med företrädare för intresseorganisationer och företag. I en intervjuserie ger några av dessa företrädare sin syn på bredbandsfrågan och vad som behöver göras för att vi ska kunna uppnå regeringens bredbandsmål.

  En av de intervjuade var IP-Onlys vd Mikael Philipsson. Läs gärna vad han har att säga om fiberutbyggnad, bredbandsmål och Smart Fiberstad på www.bredbandivarldsklass.se

  Mer om IP-Only och Härryda kommuns avtal om konceptet Smart Fiberstad finns också i bredbandsforums senaste nyhetsbrev som finns att hämta som PDF på www.bredbandivarldsklass.se

  Bredbandsforum är en viktig del av regeringens bredbandsstrategi. Forumet främjar samverkan kring bredbandsutbyggnad. Företag, myndigheter och organisationer möts i Bredbandsforum för att tillsammans hitta lösningar som ökar tillgången till bredband i hela landet. Den löpande verksamheten leds av ett kansli som är en egen självständig enhet som är placerad under PTS.

 • Viasat ny tjänsteleverantör i IP-Onlys öppna och neutrala nät

  4/11

  Viasat och IP-Only har tecknat ett rikstäckande avtal som innebär att Viasat lanserar TV-tjänster i IP-Onlys öppna och neutrala fibernät.

  Nu utökas utbudet av tjänsteleverantörer i IP-Onlys öppna och neutrala nät med en av marknadens ledande TV-leverantörer, Viasat, vilket bidrar till ett ökat utbud och större valmöjligheter för både befintliga och nya kunder.

  IP-Only storsatsar på utbyggnaden av öppna och neutrala fibernät i Sverige. Genom IP-Onlys helhetskoncept Smart Fiberstad integreras alla delar av samhället – från tätort till landsbygd, så att fler kan ta del av digitaliseringens möjligheter. Genom utbygganden av verkligt öppet och neutrala nät skapas ett bra klimat för att nya tjänster, nytt innehåll ska fortsätta att utvecklas, uppfinnas och fylla nätet. Det är också en bra grund för att nationella och lokala tjänsteleverantörer ska hitta nya marknader.

  Viasat levererar i dag TV till svenska hushåll via parabol, bredband och tredjeparts nätverk. Förutom distribution av TV har Viasat även ett antal egna sport- och filmkanaler. Viasat har sex filmkanaler fyllda med allt från de senaste storfilmerna till de riktiga klassikerna. Sportkanalerna erbjuder livesändningar från de största ligorna och de bästa matcherna, bland annat Premier League, Champions League, NHL, PGA-Touren, Formel 1 och mycket mer.

  – Genom avtalet med Viasat kommer de kunder som ansluter sig till IP-Onlys öppna och neutrala fibernät att få tillgång till ett ännu större utbud av tjänster, innehåll och leverantörer. Vårt koncept Smart Fiberstad bygger på att tusen blommor ska blomma, genom att alla välkomnas på lika villkor får kunderna verklig valfrihet och mångfald, säger Klas Westholm, kommersiell chef IP-Only stadsnät.

  – Vi är glada över att kunna erbjuda vårt utbud av underhållning och sport i världsklass även i IP-Onlys öppna nät. Vår målsättning är att så många som möjligt ska kunna ta del av vårt utbud och avtalet med IP-Only tar oss närmare det målet, säger Jonas Karlén, VD Viasat Sverige.

  Arbetet med att lansera tjänsten pågår för fullt, och ambitionen är att konsumenter ska kunna teckna TV-tjänster från Viasat i IP-Onlys öppna och neutrala fibernät innan årsskiftet.

  Om Viasat
  Viasat är en del av den internationella mediekoncernen Modern Times Group (MTG), med verksamhet på fyra kontinenter inom fri-TV, betal-TV, radio och TV-produktion. MTGs Viasat Broadcasting sänder fri- och betal-TV via egen satellitplattform och tredjepartsnätverk, samt distribuerar TV-innehåll över internet. MTG är också den största ägaren av CTC Media, Rysslands största oberoende TV-bolag. Modern Times Group är ett tillväxtföretag och är noterat på Nasdaq OMX i Stockholm. För mer information, gå in på www.mtg.se.

 • Boxer ny tjänsteleverantör i IP-Onlys öppna och neutrala nät

  21/10

  Boxer TV-Access AB och IP-Only har tecknat ett rikstäckande avtal som innebär att Boxer lanserar Bredband- och telefonitjänster i IP-Onlys öppna och neutrala fibernät. Tjänsterna kommer att säljas separat och även tillsammans med Boxers marksända TV.

  IP-Only storsatsar på utbyggnaden av öppna och neutrala fibernät i Sverige. Genom IP-Onlys helhetskoncept Smart Fiberstad integreras alla delar av samhället – från tätort till landsbygd, så att fler kan ta del av digitaliseringens möjligheter. Genom utbygganden av verkligt öppet och neutrala nät skapas ett bra klimat för att nya tjänster, nytt innehåll ska fortsätta att utvecklas, uppfinnas och fylla nätet. Det är också en bra grund för att nationella och lokala tjänsteleverantörer ska hitta nya marknader.

  – Genom avtalet med Boxer kommer de kunder som ansluter sig till IP-Onlys öppna och neutrala fibernät att få tillgång till ett ännu större utbud av tjänster, innehåll och leverantörer. Vårt koncept Smart Fiberstad bygger på att tusen blommor ska blomma, genom att alla välkomnas på lika villkor får kunderna verklig valfrihet och mångfald, säger Klas Westholm ansvarig för tjänsteleverantörerna i IP-Onlys fibernät.

  – Boxer erbjuder redan idag de svenska hushållen en enkel och portabel TV-lösning. IP-Onlys satsning på utbyggnaden av ett öppet och neutralt fibernät med fokus på villor gör dem till en naturlig samarbetspartner för oss. Vi ser fram emot att genom det här avtalet kunna erbjuda ännu fler befintliga och kommande kunder en helhetslösning för TV, bredband och telefoni, säger Jonas Lönnquist VD Boxer TV-Access AB.

  Arbetet med att lansera tjänsten pågår för fullt, och ambitionen är att konsumenter ska kunna teckna Boxerabonnemang i IP-Onlys öppna och neutrala fibernät innan årets slut.

 • byNet och IP-Only i gemensam fibersatsning på landsbygden

  1/10

  IP-Only storsatsar på utbyggnaden av öppna och neutrala fibernät i Sverige. Genom IP-Onlys helhetskoncept Smart Fiberstad integreras alla delar av samhället – från tätort till landsbygd, så att fler kan ta del av digitaliseringens möjligheter. Som en del av denna satsning förvärvar IP-Only byNet som därmed blir en del av IP-Onlykoncernen.

  – Vi har varit framgångsrika när det gäller att möta landsbygdens efterfrågan på fiber. Hittills har vi tillsammans med över 200 föreningar över hela Sverige anslutit över 50 000 kunder, det är vi stolta över men inte nöjda. Det är en bra bit kvar till regeringens bredbandsmål 2020. För att kunna ta nästa steg behövs en stark och trygg partner. För oss är IP-Only helt rätt – de satsar stort på fiberutbyggnaden på landsbygden och har öppna och neutrala nät. Alla tjänsteleverantörer är välkomna, ingen diskrimineras. Jag ser att vi tillsammans nu kan fortsätta framgångssagan med att fibrera även de glesare områdena i Sverige så att alla får tillgång till den nya infrastrukturen, säger Marcus Ternstedt, blivande VD på byNet.

  – I somras lanserade vi Smart Fiberstad. Det handlar om att erbjuda en helhetslösning där alla delar av samhällets täcks in och där utbyggnaden sker på effektivt sätt. byNets modell för utbyggnad av fiber på landsbygden passar väl ihop med Smart Fiberstad och våra höga ambitioner. Deras kompetens och erfarenhet kompletterar IP-Onlys verksamhet på ett bra sätt. Under hösten lägger vi in en högre växel och ökar farten i vår fibersatsning. Tillsammans med byNet blir det möjligt på ett helt nytt sätt, säger Mikael Philipsson, VD på IP-Only.

  – När jag startade byNet var min vision att alla ska kunna få tillgång till framtidens infrastruktur. Ledstjärnan har varit öppna och neutrala nät, där kunden har valfrihet. Med IP-Only som partner känner jag mig trygg med att vi tillsammans kommer att kunna bygga vidare på den visionen, säger Hasse Eriksson, grundare av byNet.

  byNet var först i Sverige med att introducera en modell för fiberetablering på landsbygden kallad FFH-projekt (Fiber Från Hemmet), som möjliggör tillgång till bredband med hög kvalité. byNets sätt att arbeta innebär hög flexibilitet och är anpassningsbar utifrån olika regionala förutsättningar. byNet erbjuder byalag och mindre orter allt från konsultation vid etablering till att vara en komplett systemleverantör med flera kompetenta partners för utförandet av fibernätsutbyggnaden. byNet tillhandahåller inga tjänster utöver fiberetableringen, utan samarbetar med marknadens ledande kommunikationsoperatörer och tjänsteleverantörer.
  byNet blir nu en del av IP-Only koncernen. byNet behåller sin bolagsform, som ett självständigt och neutralt bolag inom koncernen, med eget varumärke. I samband med förvärvet tar en av delägarna, Marcus Ternstedt, över rollen som VD.

 • IT Norrbotten och IP-Only tecknar avsiktsförklaring

  24/9

  IP-Only investerar i Sverige och lägger grunden för det nya digitala samhället. Som en del av den satsningen har IT Norrbotten och IP-Only idag tecknat en avsiktsförklaring, som innebär ett första steg mot ett samarbete för att vidareutveckla bredbandsinfrastrukturen i Norrbotten.

  I Norrbottens län växer ekonomin och sysselsättningen på ett unikt och historiskt sätt. Norrbotten ligger exempelvis i framkant när det gäller turismens utveckling och Gaselltoppen i Sverige. Att ligga på topp kräver ständiga insatser och att kontinuerligt hitta innovativa sätt att vidareutveckla regionen. Norrbotten är en stor och glesbefolkad region med långa avstånd till skolor, service, vård och arbetsplatser. Det är en utmaning för hela samhället. För Norrbotten är den pågående utvecklingen mot en högre grad av digitalisering nödvändig. Något som också slås fast i Norrbottens Digitala Agenda.

  - Elva Norrbottenskommuner har gett IT Norrbotten i uppdrag att ta fram ett förslag till avtal med IP-Only. Vi vill nu skapa något nytt på stadsnätsmarknaden där den offentliga sektorn skapar ett win-win i samverkan med det privata näringslivet. Det handlar inte bara om finansiering av fiberutbyggnaden och teknisk utrustning i stadsnäten eller leverans av internet och tv-tjänster, utan även om att tänka i nya banor. Då kan vi tillsammans finna nya utvecklingsområden som gynnar båda parter, säger Tony Blomqvist, VD för IT Norrbotten.

  - För att stimulera kommunala e-tjänster och andra IT-tjänster som skapar nytta för invånare, företag och organisationer i Norrbotten är det viktigt med en öppen och neutral IT-infrastruktur som når alla i Norrbotten, säger Britta Flinkfeldt Jansson, ordförande i Norrbottens kommunförbund.

  - IP-Only storsatsar på fiberutbyggnaden runt om i landet. I somras lanserade vi helhetskonceptet Smart Fiberstad. Det handlar om utbyggnaden av en öppen och neutral fiberinfrastruktur som integrerar hela samhället som stimulerar innovationen av nya tjänster. Det handlar också om att skapa plattformar för regional kunskapsöverföring. Det känns roligt att Norrbotten nu kommer att vara en del av detta, något som välkomnas av övriga kommuner som är del av Smart Fiberstad samarbetet, säger Jimmy Andréasson, IP-Onlys affärsområdeschef för Stadsnät.

  Presskontakt: Tony Blomqvist, VD IT Norrbotten, 070-386 70 40 tony.blomqvist@itnorrbotten.se och Camila Buzaglo, kommunikationsdirektör IP-Only, 070-545 32 69, camila.buzaglo@ip-only.se

  IT Norrbotten erbjuder Europas största öppna bredbandsnät. Nätet skapar nya möjligheter för tjänster som bidrar till ekonomisk tillväxt och utveckling i regionen. IT Norrbotten grundades 1996 och ägs av Norrbottens 14 kommuner och Norrbottens läns landsting. www.itnorrbotten.se

 • Candyking kopplar ihop koncernen med WAN från IP-Only

  19/9

  Candyking, kanske mest kända för alla Sveriges godisälskare som Karamellkungen, har tecknat avtal med IP-Only om ett WAN för att binda samman kontor på flera orter i Sverige, i Norden och i Europa. Sammanlagt är det 13 kontor som kopplas upp med kapacitet efter behov (upp till 200 Mbit/s). Via nätverket ska anställda i Norden, Storbritannien och Polen komma åt gemensamma IT-system och tjänster i molnet med bra prestanda och hög tillförlitlighet.

  Linus Axelsson som är Head of IT för koncernen berättar:
  – Vår IT-drift är outsourcad och för att ge en bra användarupplevelse ställer vi höga krav på uppkopplingen för våra kontor runt om i Europa. Användandet av tjänster och applikationer i molnet och på webben ökar hela tiden, men med de nya förbindelserna tredubblar vi kapaciteten i vårt nätverk jämfört med tidigare.
  I vår upphandling levererade IP-Only bäst kombination av pris och kapacitet, vilket ger oss en framtidssäker lösning.

  Candyking grundades 1984 och är, med fler än 10 000 försäljningsställen, den ledande aktören inom lösviktsgodis i Norden, Storbritannien, Irland och Polen. Bolaget hade ca 1 000 medarbetare och omsatte 1,75 miljarder kronor 2013. Mer info finns på www.candyking.com.

 • IP-Only förvärvar stadsnätsverksamhet i Vallentuna kommun av Elverket Vallentuna

  4/7

  IP-Only har idag tecknat avtal om förvärv av den stadsnätsverksamhet som drivs av Elverket Vallentuna. Köpeskillingen uppgår till 40 miljoner kronor. Avtalet innebär att IP-Only övertar verksamheten från och med den 1 augusti 2014.
  Stadsnätet bygger och förvaltar fibernät i Vallentuna kommun och är ett eget affärsområde inom Elverket Vallentuna AB. Under 2013 hade stadsnätsverksamheten en omsättning på 12,6 miljoner kr. Köpeskillingen uppgår till 40 miljoner kronor.

  Jimmy Andreasson, Affärsområdeschef Stadsnät på IP-Only är mycket nöjd med affären:
  – IP-Only storsatsar på utbyggnaden av fiberinfrastruktur i Sverige. Förvärvet är en del av denna satsning och innebär att vi kan fortsätta utbyggnaden av fibernätet i Vallentuna så att fler ska få tillgång till digitaliseringens möjligheter. Vi ser oss som utmanaren med de innovativa idéerna, som har fokus på att möta den ständigt ökande efterfrågan på kapacitet och hastighet. IP-Only bygger en neutral och öppen fiberinfrastruktur för att landets hushåll och företag ska få tillgång till världens bästa och snabbaste bredband.

  Patrik Johansson, VD och Koncernchef för Elverket Vallentuna kommenterar:
  – Bredbandsmarknaden utvecklas väldigt fort just nu. Elverkets bredbandsverksamhet har byggts upp sedan slutet på 90-talet och är för närvarande under stark utveckling. Vi känner att tidpunkten är rätt för en större och mer specialiserad spelare att ta över och driva verksamheten till nästa nivå.

  Affären är villkorad av godkännande från extra bolagsstämma i Elverket Vallentuna AB vilken avses hållas den 28 juli 2014.